" /> TÖRTÉNETÜNK - ILLE-OLLA

Kérdésed van? Hívj minket! +36203210172

Írj emailt: [email protected]

Találkozzunk személyesen: 1013 Budapest Döbrentei utca 6.

TÖRTÉNETÜNK

ILLÉSSY LENKE (cégalapító, desinger)

 Az ille/olla története az egyetemi éveim alatt kezdődött és összefonódott az én életemmel. A márka a 4 gyermekem mellett az ötödik gyerek, amit gondozok, nevelgetek és örömet találok benne.

 2009-ben alapítottam az ille/-olla-t, miután elvégeztem a budapesti Moholy- Nagy Művészeti Egyetem textiltervező szakát.

 A játékos márkanevet - ami a nevemből (Illéssy Lenke)  és a finn létigéből (“olla”) áll - a finnországi ösztöndíjam során találtam ki. “Olla raskaana” finnül annyit jelent: “várandósnak lenni”. Helsinkiben kezdtem el kismama ruhákat tervezni, amivel aztán egy évre rá diplomáztam Budapesten.

  Pályám elején munkámra számos elismerést, szakmai díjat és ösztöndíjat kaptam ( Kozma Lajos Ösztöndíj, Moholy- Nagy Művészeti Díj, Textiltriennálé desing díj, Év Fiatal Vállalkozónője Díj…).

 A finnországi utazásom meghatározó élményeimből a mai napig merítkezem, mert a praktikus és egyben esztétikára törekvő design szemléletem megegyezik a skandinávéval.

 2011-ben abbahagytam a kismama ruhák tervezését, és különböző anyagú és technológiájú kabátokat kezdetem el tervezni egy általam kitalált szabászati rendszerben.

2012 és 2020 között ikertestvéremmel, Katával együtt építettük és népszerűsítettük az ille/ollát.

 Jelenleg saját showroomban, nemzetközi és saját webshopban, magyar és külföldi partnereknél valamint magyar és nemzetközi vásárokon találkozhattok a kis szériás, egyedi stílusú, nagy gallérú, aszimmetrikus kabátokkal.

 

Miért ezt  szakmát választottam? 

Meglepő lehet, de nem a divatrajongásom miatt lettem divattervező. Őszintén szólva, nem is szeretem a divatot.

Tinédzser koromban elhívást éreztem Istentől a lelkészi pályára.

Ám 16 évesen az akkor 92 éves Kató dédmamám megtanított varrni a régi, lábbal hajtható Zinger varrógépén.

Azonnal beleszerettem a szakmába, teljesen elbűvöltek a különböző fajta anyagok, kellékek. Az apró részletek, a technológiai és formai megoldások kitalálása álmatlan éjszakákat okoztak. A flow teljesen magával ragadott és azóta is eufóriában égek, ha tervezhetek, új dolgokat találhatok ki.

Szeretem, hogy a sík anyagból formát tudok varázsolni és praktikus, esztétikus használati tárgyat tudok formálni. Olyat, ami az embert szolgálja. Mert számomra nem a szeszélyes, sokszor öncélú, profit alapú divat a fontos. Hanem az, hogy a ruha kihozza a viselője szépségét, kifejezze a személyiségét, és praktikus megoldásaival segítse és védje őt a mindennapi életben.

Legjobban a kabátok tervezése izgat. Tervezésük technológiai, ergonómiai, és esztétikai kihívást jelentenek számomra. Nagyon nagy figyelmet fordítok a minőségi, sok színben beszerezhető anyagok kiválasztására.

Sokat kísérletezem a szabásvonalakkal, hogy megtaláljam a legelőnyösebb és egyben legkényelmesebb vonalat.

Számomra a legnagyobb öröm, ha a vásárlóim elégedettek az általam tervezett kabátokkal és pozitív visszajelzéseket kapnak ismerősöktől, vagy akár idegenektől az utcán.

Az elismerés magabiztosságot ad. Akkor figyelemfelkeltő és harmonikus egy megjelenés, ha a viselője ismeri önmagát,a szín- és alkatadottságait és egy jól kiválasztott darabbal ki tudja hangsúlyozni szépségét.

 Extra szolgáltásommal, styling tanácsaimmal a tudatos öltözködést, tudatos vásárlást szeretném segíteni.

Számomra a kabát csak eszköz, ami az embert szolgálja.