Kérdésed van? Hívj minket! +36203210172

Írj emailt: [email protected]

Találkozzunk személyesen: 1013 Budapest Döbrentei utca 6.

TÖRTÉNETÜNK

ILLÉSSY LENKE (cégalapító, desinger)

 

Az ille/olla története az egyetemi éveim alatt kezdődött és összefonódott az életemmel. A márka a gyönyörű szép négy gyermekem mellett az ötödik gyermek, amit szeretettel gondozok, nevelgetek és örömömet lelem benne és kreativitásom kiélhetem benne.

 2009-ben alapítottam az ille/-olla-t, miután elvégeztem a budapesti Moholy- Nagy Művészeti Egyetem textiltervező szakát.

 A játékos márkanevet - ami a nevemből (Illéssy Lenke)  és a finn létigéből (“olla”) áll - a finnországi ösztöndíjam során találtam ki. “Olla raskaana” finnül annyit jelent: “várandósnak lenni”. Helsinkiben kezdtem el kismama ruhákat tervezni, amivel aztán egy évre rá diplomáztam Budapesten.

  Pályám elején munkámra számos elismerést, szakmai díjat és ösztöndíjat kaptam: 

2020         NKA ösztöndíj- Legmelegebb kabátok kollekciója- különböző fazonú, alapanyagú, technológiájú és árfekvésű töltött és bélelt télikabátok

2019         L’Artigiano Fiera- Milánó- részvétel nemzetközi vásáron

2018         NKA ösztöndíj- A különböző női alkatok ruhatára

2016         Telki Ifjúsági Díj, díjazott

2015         Év anya vállalata, döntős 

2013         La Femme- 50 tehetséges magyar Fiatal  mentorprogram pályázat- elnyerése

2011         Év Fiatal Női Vállalkozója Díj elnyerésse

2011         Gombold újra- divat a magyar: pályázati, bekerülés az első 35 legtehetségesebb divattervező közé- divatbemutató (téma: Felgallérozva)

2010         Bio 22- Biennal of design, Ljubljana: kiállított munka

2010         Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíj elnyerése, III. év

(téma: ille-olla: az egész családnak)

2010         Magyar Formatervezési Díj, Különdíj elnyerése (téma: ille- olla kismamadivat)

2009          Szombathelyi Textiltriennálé, Design kategória, fődíj elnyerése (téma: A női lét három jelene)

2009          Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíj, II. év (ille-olla: nemcsak kismamáknak)

2008          Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíj, I. év (ille-olla: nemcsak kismamáknak)

2005        „Fundango” - Snowboard öltözék pályázat- díjazott helyezés

2004        „Mozaik” pályázat - díjazott helyezés

2004         Eurotextil pályázat, „Kína” inspiráció

 

 A finnországi utazásom meghatározó élményeiből a mai napig merítkezem, mert a tervezés során alkalmazott praktikus és egyben esztétikára törekvő design szemléletem megegyezik a skandináv design szemléletével.

 2011-ben profilt váltottam és a kismama ruhák tervezése helyett különböző anyagú, fazonú, és technológiájú,, sajátos esztétikájú kabátokat kezdetem el tervezni egy általam kitalált szabászati rendszerben. 2011-ben ezért el is nyertem az Év Fiatal Vállalkozónői Díjat.

2012 és 2020 között ikertestvéremmel, Katával együtt építettük és népszerűsítettük az ille/ollát.

 Jelenleg saját showroomban, saját webshopban és nemzetközi webshopban, magyar és külföldi partnereknél valamint hazai és nemzetközi vásárokon találkozhatsz a kis szériás, egyedi stílusú, nagy gallérú, aszimmetrikus kabátokkal.

Miért ezt  szakmát választottam? 

Meglepő lehet, de nem a divat rajongásom miatt lettem divattervező. 

Tinédzser koromban elhívást éreztem Istentől a lelkészi pályára. Ám 16 évesen az akkor 92 éves Kató dédmamám megtanított varrni a régi, lábbal hajtható Singer varrógépén.

Azonnal beleszerettem a szakmába! Teljesen elbűvöltek a különböző alapanyagú és struktúrájú anyagok, a változatos kellékek és kiegészítők. Az apró részletek, a technológiai és formai megoldások kitalálása álmatlan éjszakákat okoztak. A flow teljesen magával ragadott és azóta is eufóriában égek, ha tervezhetek, új dolgokat találhatok ki.

Szeretem, hogy a sík anyagból formát tudok varázsolni és praktikus, esztétikus használati tárgyat tudok formálni. Olyat, ami az embert szolgálja. Mert számomra nem a szeszélyes, sokszor öncélú, profit alapú divat a fontos. Hanem az, hogy a ruha kihozza a viselője szépségét, kifejezze a személyiségét, védje  és praktikus megoldásaival segítse őt a mindennapi életben.

Legjobban a kabátok tervezése izgat. Tervezésük technológiai, ergonómiai, és esztétikai kihívást jelentenek számomra. Nagyon nagy figyelmet fordítok a minőségi, sok színben beszerezhető anyagok kiválasztására.

Sokat kísérletezem a szabásvonalakkal, hogy megtaláljam a legelőnyösebb és egyben legkényelmesebb vonalat.

Számomra a legnagyobb öröm, ha a vásárlóim elégedettek az általam tervezett kabátokkal és pozitív visszajelzéseket kapnak ismerősöktől, vagy akár idegenektől is az utcán.

Az elismerés magabiztosságot ad. Akkor figyelemfelkeltő és harmonikus egy megjelenés, ha a viselője ismeri önmagát, tisztában van a szín- és alkat adottságaival és egy jól kiválasztott darabbal ki tudja hangsúlyozni szépségét, meg tudja mutatni személyiségét.

 Extra szolgáltásommal, styling tanácsaimmal a tudatos öltözködést, tudatos vásárlást szeretném segíteni. 

Azaz téged!