Kérdésed van? Hívj minket! +36203210172

Írj emailt: [email protected]

Találkozzunk személyesen: 1013 Budapest Döbrentei utca 6.

ALKAT TANÁCSADÁS

ALKATOK - ÖSSZEFOGLALÓ

Illéssy Lenke
ALKATOK - ÖSSZEFOGLALÓ

 

ALKAT TANÁCSADÁS

(20 év tapasztalata és kutatás munkája összesűrítve)

 

Minden ember egyedi és megismételhetetlen. Így alkotott meg minket az Isten.

De mégis vannak hasonlóságok és/vagy különbözőségek, ami miatt csoportokba tudjuk rendezni, tipizálni az embereket. Ez az alkati besorolás igazából egy mankó, egy segítség neked, hogy jobban megismerd önmagad és az alkati adottságaidat. Az itt leírt styling tanácsadás pedig támogatást ad abban, hogy tudatosan öltözködni és vásárolj és az alkatodnak megfelelő ruhadarabot válaszd ki, ami kiemeli szépségedet (vagy elfedi az esetleges testi túlzásaidat). Mert egy jól megválasztott ruhadarab harmónikus és magabiztos megjelenést ad: segít az önbecsülésben, az emberek elismerésében és a siker elérésében. 

Hozzá kell tennem, hogy a leírások nem kőbe vésett törvények. A testalkatok között is sok árnyalat létezik. Lehet, hogy te is egyike vagy ilyen árnyalatnak…(Személyes styling tanácsadással viszont tudunk segíteni, ha nem tudsz kiigazodni a formák és színek világában)

A ruha/kabát választásnál nemcsak az alkati sajátosságokat érdemes figyelembe venni: meg kell nézned, hogy melyik szín áll jól; a meglévő ruhatárat át kell gondolnod- hogy illik-e bele a kiválasztott darab; A személyiséged, a habitusod és a stílusod is nagyon fontos: gondold át,hogy mi az, amit szeretsz hordani és mi az, amit elképzelni sem tudsz magadon.

 

NÉZZÜK A KÜLÖNBÖZŐ TESTALKATOKAT:

Minden ember nemcsak hogy különleges és egyedi, hanem tökéletes is Isten szemében.

Ha a testünket nézzük, sokszor azonban mégis elégedetlenek vagyunk önmagunkkal és egy “tőkéletes” ideált kergetünk. 

A 21.század nyugati társadalomában a legvonzóbb és egyben legnőiesebb alkatnak a homokóra sziluettet tartják. Ez a vágyott,  idealizált és harmonikus arányú női test, ami  szemet gyönyörködtető, amiért a férfiak bolondulnak és amit a média és a filmipar is sexinek tart.

De a tapasztalataim szerint (és a statisztikák is azt mutatják), az ilyen “Barbie” alkattal a világ csupán csak 8%-a rendelkezik…  Valaki túl magas, valaki túl alacsony, valaki túl hasas, valaki túl vállas, valaki túl lapos,a másik túl kerekded, valakinek túl erős a csípője…

Mindenki egy genetikai sajátossággal született, amin nem tud változtatni. 

Viszont a “tökéletes” testarány  illúzióját a helyes öltözködéssel megteremthetjük: optikai csalásokkal, megfelelően kialakított szabásvonalakkal és a jól megválasztott színekkel. Ebben segít ez az útmutató… 

 

Először általánosságban. 

Kutatásaim során én sem hittem a szememnek, hogy  sokszor csak pár centi választ el minket a “tökéletes” testaránytól.. 

A világon eddig többfajta alkati besorolást készítettel már. Van, aki 6 fajtáról, van, aki  árnyaltabban, 12 típusról beszél. Ebben a leírásban az 5 legmarkánsabb testalkatot választottam kiés arról olvashatsz részletesebben. 

Elsőként összehasonlítjuk azokat:

Ha az “X”-homokóra alkat az un. “elfodadott, tökéletes” arányú testalkat, a többi négy különböző pontban eltér tőle. 

Az “A”, körte alkat csípőben erősebb.

Az “I”, egyenes vagy oszlop alkat derékban nem olyan lágy vonalú.

Az “O”, kerek alkat mellben és derékban erős.

Az “Y”, fordított háromszögnek pedig a felső teste,a váll és karja hangsúlyos 

 

Számokban ez így néz ki:

M méret
CENTIMÉTERBEN

X
HOMOKÓRA

A
KÖRTE

O
KEREK

I
EGYENES

Y
FORDITOTT HÁROMSZÖG

KONFEKCIÓ,
ÁLTALÁBAN

MELL

96

92

98

94

104

94

DERÉK

68

74

94

78

74

74

CSIPŐ

98

106

98

98

92

98

HÁT

34

33

35

34

36

34

VÁLL

12,5

12

13

12,5

13

12,5

MELL-DERÉK közötti különbség

28

18

4

16

30

20

MELL-CSÍPŐ közötti különbség

2

14

0

4

-12

4

DERÉK-CSÍPŐ közötti különbség

30

32

4

20

18

24

 

Mérd le magad, és hasonlítsd össze, hogy melyik számok illenek rád. 

Nem probléma, ha nem pont ezek a méreteid. +- 2-3 cm eltéréssel tudsz még számolni 

A táblázatban a középméret van megadva, azaz az M méret. Ha más méretű ruhákat szoktál hordani, nem adj hozzá vagy vegyél el 6 centiétert a mell, derék és csípő körméretekhez. Méretenként +-6 centiméter a különbség.

 

X- HOMOKÓRA 

Homokóra alkatod van, ha a mell- és csípőkerületed közel azonos méretű, derekad pedig 25-30 cm-rel vékonyabb. A derék/csípő aránya: 0,7-0,75

KÖRTE:

Körte alkatod van ha egy vagy több számmal nagyobb nadrágot hordasz, mint inget. Ha az alsótested hangsúlyosabb: kicsi a melled, vékony a derekad, de a csípőd szélsebb, mint a vállad. Ha 0,7-0,75.-nél kisebb az arányszám a csípőd és a derekad között( pl: 88-73-100)

 

O-KEREK

Ha a három körméreted (mell, derék, csípő) közel azonos méretű és a mell/derék, illetve a derék/csípő arányszám egyenlő 1-gyel, vagy közelít hozzá, akkor O, azaz kerek alkatú vagy.

 

I- EGYENES

Egyenes alkatod van, ha a melled és a csípőd méretei közel azonosokat. A derekad viszont nem nagyon különbözik a csípő  méreteidtől. Az arányszám több,, mint 0,75  (15-20 cm)

 

FORDÍTOTT HÁROMSZÖG:

Fordított háromszög alkatod van, Ha egy vagy több számmal nagyobb inget hordasz, mint nadrágot. Ha a vállad, melled hangsúlyosabb, mint az alsótested, azaz a derekad és a csípőd. A melled körméretei nagyobbak, mint a csípőd 

Az alkatod meghatározását még könnyebben úgy tudod elvégezni, ha a tükör elé állsz és megnézed, milyen arányban van a vállad a csípőddel. Ha közel azonos méretűek, akkor szűkül a választási kör: X-homokóra, I-egyenes vagy O-kerek alkatod lehet. Ha azt látod, hogy erősebb a csípőd a válladhoz képest, akkor A-körte alkatba tartozol. Ha pedig a vállad erősebb, mint például  az úszóknak, nézd meg, milyen szabályok vonatkoznak Y- fordított háromszögű testalktra és öltözködj annak megfelelően. 

A különböző alkatú emberek, ha elkezdenek hízni, általában a kritikus pontjaikra híznak. 

Egyedül a homokóra alkatú nőkön oszlik el a súlyfelesleg.

Gondold át, hogy a  te tested hogyan reagál a változásokra! 

Bővebben az alkatoknál olvashatsz ( X, A, O, I, Y -linkek)
A végén egy kis styling:

 Már foglalkoztunk azzal, hogy a különböző testalkatok milyen arányúak, hol vannak a formai túlzásaik. Most azt nézzük meg, hogy hogyan tudjuk optikailag befolyásolni ezeket az adottságokat öltözködéssel, formai túlzásokkal, részletekkel vagy színekkel, hogy a homokóra alkat arányait megkapjuk. 

X-HOMOKÓRA

Ha ilyen alkatú vagy, az arányadion nem kell változtatni, csak a derekadat övvel kihangsúlyozni és nem elrejteni a gyönyörű alkatodat egy bő kabátba, ruhába. 

Ezeket a kabátokat ajánlom: Fortuna, Fedora, Gertrud, Fabiola, Ozora

A- KöRTE

Az erős csípődet úgy tudod kompenzálni, hogy élénkebb színekkel, nagy gallérral, apró részletekkel a figyelmet a felsőtestedre és az arcodra irányítod. 

A vékony derekadat övvel hangsúlyozd. A csípődet pedig sötét színű, A vonalú szoknyával tudod lágyítani.

Ezeket a kabátokat ajánlom: Fannie, Fortuna, Gertrud, Fedora

O-KEREK

Mivel az erős törzsed a legkritikusabb pont, ezért erről a testrészedről kell elvonni a figyelmet az arcod felé ( nagy gallérral, sállal, nyaklánccal), illetve a vékony lábad felé (rövidebb kabáttal)

Ezeket a kabátokat ajánlom: Fay, Fabiola, Fiodella bike, Fioda, Fedra, Fioda bike, Fiodi mellény

I- EGYENES

Cél, hogy az egyenes formáidat lágyabbá, ívesebbé tedd. A csípődet szélesebbé, a melleidet nagyobbá, a derekadat keskenyebbé kell varázsolnod szabásvonalakkal, bőségekkel, kiegészítőkkel.

Ezeket a kabátokat ajánlom: Fay, Fabiola, Fedora, Gertrud, Fortuna, Fiodella bike, Fioda, Fioda bikeFiodi bike mellény

Y- FORDÍTOTT HÁROMSZÖG:

Cél, hogy megteremtsd vállaid  és a csípőd között az összhangját.  Optikailag szabásvonalakkal, nagy zsebekkel  tudod szélesíteni a csípődet. A vállad  határozott vonalát finomítsd gallérokkal, sálakkal. A figyelmet a csipődre és a vékony lábaidra tereld. 

Ezeket a kabátokat ajánlom: fay, fabiola,fabiana, fedora, fiodella bike, fioda, fioda bike,  fiodi mellény. 

Az arányok megtalálása érdekében fontos továbbá pár dolog elemzése: 

TESTSÚLY:

Hízásnál a vonalak megpuhulnak, és bámilyen alkatú vagy, a testalkatod egyre inkább a kerek testforma felé tolódik. Viselj inkább lágy, ívelt fazonú ruhákat. 

Nem jó az ápol és eltakar  megoldás! Az oversize megoldás nem megoldás!  A kabát/ ruha csak kicsit legyen bő, inkább legyen testkövető. Sötét színekkel, aszimmetrikus szabásvonalakkal, nagy gallérral, sállal vagy domináns nyaklánccal a figyelmet az erős derekadról, dús melledről a szép arcodra tudod irányítani.

 Jó  hír, hogy a harmónikus megjelenéshez nem szükséges feltétlenül lefogyni, de az egészség és jó közérzet miatt erősen ajánlott!!!

Az ILLEOLLA kabátok méret palettája széles:  XS-6XL méret között tudsz választani! Szűrj rá a méretre az oldalon!

 

MAGASSÁG:

A körméreti különbségek mellett figyelembe kell venni a magassági különbségeket is. 

ALACSONY:

Ha 160 cm-nél kisebb vagy, hordj kis kiegészítőket.  Egyszínű öltözetet viselj (ton-in-ton: ugyanolyan színű felső mint alsó)

Válasz kisebb ILLEOLLA  gallérú és rövidebb fazonú kabátot (max combközépig érő). A kabátok asszimetrikus záródása hosszítani fogja a tested. Ami még jól áll neked: magassarkú cipő vagy egy térdig, lábszárközépg érő csizma.

Ezek a fortélyok mind segítenek abban, hogy optikailag magasabbnak tűnj, mint valójában vagy. 

Jó hír, hogy az ILLEOLLA kabátok több modelljének az újja állítható, így azzal nincsen gondod. 

(fioda, fioda bike , fiodella bike , fiodi bike, franci, fabiola,fabiana, fay, fedra)

MAGAS:

Ha 170 cm felett vagy, az ellenkező szabályok vonatkoznak rád, mint az alacsony alkatra. 

Hordj erőteljes kiegészítőket: vastag nyakláncot vagy sálat. A hosszú kabát legyen nagy gallérú, részletekkel teli és színében térjen el, mint a kabát  alatt lévő viselet. Ha testalkatod megengedi, hordjál hozzá övet. Jó hír, hogy az ILLEOLLA kabátok több modelljének az újja állítható, így azzal nincsen gondod. 

(ozora,gertrud, fortuna, fedora, fioda, fioda bike, fabiola, fay)

 

TESTARÁNYOK:

HOSSZÚ TÖRZS, RÖVID LÁB: 

Ha a tükörbe nézve azt tapasztalod, hogy a vállad kicsit csapott, a nyakad hosszú, a derekad karcsú, a derék vonalad (a legkeskenyebb pont) közelebb van a fenekedhez, mint a melledhez, és a lábad tömzsibb, akkor ezekkel a trükkökkel tudod elérni a célt, hogy harmónikussá tegyük a megjelenésedet: a törzsedet rövidítsük, a lábadat hosszabbítsuk: 

  • Hordj rövidebb kabátokat, ami a csípődig ér ( fedra,fiodella bike, fiodi bike)
  •  Ha hosszú kabátot hordasz, mindenképpen olyat válassz, amihez öv tartozik,  és csak térdig vagy térd alá ér, semmiképpen sem combközépig. ( fortuna, fedora, gertrud)
  • A kabáthoz a magassarkú cipő vagy csizma hosszítja a lábad. Figyelj arra, hogy a nadrág, a cipő megegyező színű legyen. 

RÖVID TÖRZS, HOSSZÚ LÁB: 

Ha a tükörbe nézve azt tapasztalod, hogy a vállad erőteljesebb, a nyakad rövidebb, a derékvonalad pedig közelebb van a melledhez, mint a fenekedhez, akkor ezekkel a trükkökkel tudod elérni a célt, hogy  hogy harmónikussá tegyük a megjelenésedet: a törzsedet optikailag meghosszabbítjuk, a lábadat rövidítjük.

  • hordj különböző színű ruhadarabokat
  •  hosszított szabásvonalú kabátokat hordj inkább öv néklkül, hogy ne legyen hangsúlyos a felsőtested. 

(fioda, fabiola, fedora öv nélkül, gertrud öv nélkül)